Menu

pagina 1

van Jack Brockbernd

Fietsvakantie 14 t/m 22 juli 2011 in Zwitserland en Oostenrijk
van Wim Prüst, Jos vd Boogaard en Jack Brockbernd

Donderdag 14 juli
We vertrekken voor een negendaagse fietsvakantie naar Zwitserland (Andermatt) en Oostenrijk(Bludenz).
Buiten de heen-en terugreis hebben we voor de overige zeven dagen een ambitieus fietsprogramma  gepland. Vanuit Andermatt drie ritten, de derde rit is het begin van een tweedaagse met overnachting in Lavorgo.
Op de tweede dag van deze tweedaagse verkassen we naar Bludenz, daar vandaan fietsen we drie ritten.
De reis verloopt voorspoedig, wel wat files maar dat hoort er bij!
Rond half zeven volgt Wim de haarspeldbochten naar Andermatt, het zijn de laatste kilometers tot ons hotel.
Als de fietsen in de garage staan en de tassen op de kamers laten we ons het diner goed smaken.
We maken het niet laat!!
 
Vrijdag 15 juli (rit 1) naar overzichtskaart1
Vandaag het rondje Furka-Grimsel-Sustenpass.
De eerste dag is meteen de pittigste van ons fietsprogramma, niet zozeer qua lengte maar meer wat betreft hoogtemeters.
Rond half tien fietsen we in een zonnig decor door het centrum van Andermatt richting Furkapass, de afslag staat al binnen 4 km aangegeven. 014
Bij Realp gaat de 20 km lange klim naar 2431 m echt beginnen.
De eerste haarspeldbochten dienen zich aan maar ook de eerste flarden mist, langzaam wordt de wereld kleiner, het dal inkijken is er niet meer bij.
Wim en Jos gaan me voor en als ik hun toeroep “jongens tot straks ”, dan fietsen ze van me weg en pak ik mijn eigen klimtempo op.
Boven tref ik hun weer, hier geen mist.
We zien beneden ons het verloop van de Furka-afdaling, het dal met het stadje Gletsch, rechts de Rhônegletscher en op de achtergrond de haarspeldbochten van de Grimselpass, alles is duidelijk waarneembaar, wat een uitzicht! De Rhônegletscher is de oorsprong van de rivier de Rhône, het beekje door het dal is het bescheiden begin, later zal hij aanzwellen en via het meer van Geneve resp. Frankrijk in de Middellandse Zee uitmonden!
034We dalen af naar Gletsch, daar het eerste lekke bandje en ook de start van de beklimming van de Grimselpass (2165 m).
Mooie gelijkmatige 6 km lange klim, met, meteen over de top, de fascinerende uitkijk op de stuwmeren Grimselsee en Oberaarsee, wat opvalt is hun kleurverschil van wateroppervlak.
Tijdens de stop bij de stuwdam laten we het omringende landschap op ons inwerken.
De 25 km tellende afdaling langs de Aare brengt ons in Innertkirchen, waar we op het zonnige terras van hotel Hof+Post, aan het doorgaande spoorlijntje, koffie en cola drinken.
Dan is de derde klim aan de beurt, 28 km lang met 1600 hoogtemeters, deze moet ons op de 2224 m hoge Sustenpass brengen.0
Tijdens de eerste 23 km blijven we samen, dan neemt de steilheid toe en klimt ieder in zijn eigen tempo verder omhoog. 034
Op de pass maken we weer de traditionele foto bij het naambord waarna we de afdaling naar Wassen in duiken. Deze begint met ruime haarspeldbochten en vervolgt in een lang recht gedeelte, we moeten vol in de remmen want hij eindigt abrupt in de “hoofdstraat” van het stadje Wassen.
Het was al dalend wel uitkijken voor schaapachtig kijkende schapen.
In Wassen eten we een Thaise soep bij café Alte Post, de daarin liggende bamboestengels zijn niet klein te krijgen (!), verder is ie wel lekker.
Dan gaan we aan de laatste 10 km naar Andermatt beginnen, de laatste vijf daarvan gaan steil omhoog door tig tunnels, de verkeersdrukte is maximaal en de bijbehorende herrie ook, je raakt er helemaal gestoord van en zijn blij veilig boven te zijn.
Om 19.00u fietsen we de garage in van ons hotel “Bodus”. Deze rit over drie passen was 120 km met 3500 hm.

naar rit 2 (pagina 2)

naar begin vh verslag