Menu

pagina 2

van Jack Brockbernd

Fietsvakantie 14 t/m 22 juli 2011 in Zwitserland en Oostenrijk
van Wim Prüst, Jos vd Boogaard en Jack Brockbernd

Zaterdag 16 juli (rit 2) naar overzichtskaart1
Ook op deze dag hebben we weer drie passen op ons programma, het kan niet op!!
Nu zijn het de Gotthard-Nufenen en de Furkapass, de laatste nu van de westkant.
Maar eerst mijn derailleur nog wat bijstellen want die blijft onder spanning slecht functioneren.
Eenmaal op pad slaan we al na enkele km’s af richting Gotthardpass. 068
De autoweg is vrij druk wat ons doet besluiten de oude steentjesweg naar de top te nemen, wat wegdek betreft wel minder comfortabel maar qua verkeer enkele fietsers en soms een verdwaalde auto, heerlijk die rust!
De steentjes zijn boogsgewijs gelegd en kunnen wat ongelijkheid niet wedijveren met de kasseien in Vlaanderen! We zigzaggen naar de pass, steken de weg over en dalen, na een foto-en plaspauze, af naar Airolo.
Op deze weg, met zijn wijde bochten, loopt de snelheid lekker op, we zijn dan ook snel in Airolo.
Daar drinken we koffie en slaan daarna de Val Bedretto in.
Dit dal loopt geleidelijk omhoog, pas na Bedretto is het behoorlijk klimmen en als de haarspeldbochten zich melden wordt het serieus klimmen.
De bebossing gaat over in kale rotsvlaktes, het uitzicht is overweldigend, grillige vormen en een scala aan kleuren doet je verbaast rondkijken en afstappen, om te pogen, dit vast te leggen!
Korte tunnels, een waterval, een gletscher, weinig verkeer, mild zonnetje, het is genieten.088
Opeens is daar de pass, ik volg Wim en Jos het restaurant in, en daar zitten, tot mijn verbazing, Ad de Kort en Karen Teuling, goede kennissen van mij en beiden lid van onze vereniging, wat een toeval, opeens vijf leden in TCW-tenue, met dezelfde pass-passie!
Dit uit zich in een geanimeerd half uurtje, zij hebben van de andere kant de Nufenenpass beklommen en bivakkeren op een camping in het stadje Ulrichen, aan de voet van de klim.
Na afscheid dalen we naar dit stadje af, slaan op hun advies vóór het spoorlijntje rechtsaf en volgen “hun fietspad” tot in Obergoms.
Na een korte stop begint de 6 km lange klim naar het ons bekende Gletsch, langs de Rotten Rhône fietsen we daar naar toe.
Omdat ik nog wat foto’s wil maken en ieder toch in zijn eigen tempo omhoog fietst, zit ik vrij vlug alleen, de klim gaat van 1390 naar 2431 m, het is doorbijten ná de St. Gotthard-en Nufenenpass!
098Het dal is nog even mooi als gisteren, nu klimmen we eruit, het is helder zicht, de haarspelden van de Furkapass zijn dus duidelijk te zien, wat een mooie aanblik, laat me maar snel beginnen!
Met mijn derailleur is het kl……., neen, ik bedoel niet klasse!!!!
Verder gaat het goed, boven staan Jos en Wim op een beschut plekje te wachten en eendrachtig gaat het full speed naar Andermatt, één lange afdaling, alleen in Realp onderbroken door een overstekende boer met koeien! De 3-passenrit van vandaag was 108 km en 3100 hm. De douche en het diner doen wonderen, we voelen ons herboren!

naar rit 3 en 4 (pagina 3)

naar begin vh verslag