Menu

pagina 5

van Jack Brockbernd

Fietsvakantie 14 t/m 22 juli 2011 in Zwitserland en Oostenrijk
van Wim Prüst, Jos vd Boogaard en Jack Brockbernd

Donderdag 21 juli (rit 6)naar overzichtskaart2
We hebben er weer zin in na die rustdag, dus voor vandaag een rit van ongeveer 115 km met 4 misschien 5 cols. De eerste km’s gaan net als eergisteren over een fietspad parallel  aan de autoweg.
Minder leuk dat het nu een gravelpad is, niet zo geschikt voor racefietsen.
We kiezen na 15 km dan ook voor de secundaire autoweg, deze is niet druk en bevalt uitstekend.
Net voor Stuben een 2 km lange tunnel met een overweldigende akoestiek, de auto’s die passeren maken herrie voor tien, verschrikkelijk, we zijn blij als we weer in de open lucht zijn!201
In Stuben start meteen de klim naar de Arlbergpass van 1793 m, hij is meteen pittig, dus het trio splitst zich in duo en mono, ik begin er aan gewend te raken!
Tussen ons in nog een toerfietser, die probeert aan te haken als Jos en Wim passeren, resultaat is dat ie halverwege de pass total loss in de berm staat “geparkeerd”, had ik ‘m kunnen vertellen, ik groet hem vriendelijk! Op het haarspeldachtige deel blijf ik behoorlijk in het spoor van mijn fietsmaten, dit verandert op het open laatste stuk, daar krijg ik de wind van voren, je bent met tweeën dan toch beter af!
Als ik op de top me weer bij hun voeg  horen we ineens “hé woensel” roepen, ’n viertal leden van TCMierlo zijn van de andere zijde de Arlbergpass opgefietst wat resulteert in een kort amicaal praatje!
Dan dalen we terug af tot de afslag Lech.
De weg daar naar toe gaat door een hele rij galerijtunnels, met lekkages en een wegdek uit de tijd van de Romeinen lijken het wel aquaducten!!! 204
Via de Flexenpass (1773 m) en het dorpje Zug komen we in het  charmante (wintersport) plaatsje Lech, we vinden daar een gezellig terras.
Wij horen je al denken; onze koningin en nazaten gaan daar toch ook naar toe, goed opgemerkt, nu maken wij in roodwitblauw tenue onze opwachting, wel onder minder belangstelling, maar onopgemerkt blijft het niet, toespelingen, of wij op de koningin zitten te wachten, zijn ons deel!
We drinken koffie onder een steeds verder dichttrekkende hemel.
Als we weer op de fiets zitten klimmen we, door een schitterend dal, langs de Lech omhoog, we kijken steeds dieper de kloof in waar doorheen dit riviertje zijn weg volgt, vele watervallen vullen het aan en zorgen voor veel onstuimigheid!
Het is nog steeds droog als we het mondvullende colletje, de Hochtannbergpass (1679 m) passeren.
Na enkele gehuchtjes komen we terecht in het op 800m gelegen stadje Au, in Cafe Sägerstuben, de hete koffie, au, smaakt  er “hemels”!
Weer buiten miezert het reeds, de 8 km lange klim van de Fachinapass (1486 m) vangt zowat bij de voordeur van het café aan. Het weer verslechterd verder, het gaat stortregenen, het lijkt wel avond, zo donker is het.
Mijn triple komt weer goed van pas, stukken van boven de 10%, km’s lang, staan daar borg voor, door weer en wind lijkt het de zwaarste klus van deze week te worden.
Voor me fietsen Wim en Jos, daar is plots de afslag naar de Furkajoch, ter plaatse annuleren we unaniem het 10 km lange op en neertje daar naar toe.
De laatst km naar de Fachinapass gaat door een galerijtunnel, fiets je tenminste even droog!
Aan het einde van de tunnel zie je licht hoor je dikwijls zeggen, hier is dat ook, het regenen is opgehouden.
Toch gaan de regen-en windjacks weer aan, meer voor de kou.
De afdaling is nat en glad, dus snelheid aanpassen en je remmen en stuurmanskunst optimaal gebruiken, maar alles gaat goed.
De contouren van de omgeving worden weer langzaam zichtbaar, prachtige dalen zijn ons deel!
Bij het stadje Sonntag gaat zelfs de zon weer schijnen.
Enkele molshopen van 10 % en 250 hm zijn onze laatste wapenfeiten, verder is het één lange afdaling naar Bludenz resp. het 2 km verder gelegen Stallehr. 209
Bij een benzinestation koopt Wim een vignet omdat we morgen op de terugreis meteen de autobahn nemen, de bediende kijkt hem vreemd aan als hij Wim in zijn fietsoutfit ziet!!!
Na een broodnodige opknapbeurt zitten we spik en span aan het diner.
Dat is weer opperbest, we nemen er een extra glaasje bier bij, morgen geen fietsrit, we gaan huiswaarts.
We proosten op de weer bijzonder geslaagde fietsvakantie, volgend jaar gaan de veteranen weer op herhaling! Het was vandaag 118 km met 2600 hm, zo kan ie wel weer!

Vrijdag 22 juli              
Een rappe terugreis, met regen en zonder files.
Bij Jos kijken we nog even naar de ontknoping van de laatste  bergetappe van de Tour d’ France met finish op de Alpe-d’Huez.
We zien Andy Schleck de etappe winnen en Cadel Evans de tour! 
Dan zet Wim ook mij thuis af.
Terugkijkend hebben Jos en ik een geheel verzorgde fietsvakantie gehad.
Wim heeft de hotels besproken, de ritten uitgezocht en op GPS gezet, de auto en zichzelf beschikbaar gesteld om te rijden, de betalingen geregeld van hotels en op terrassen afgerekend, als tolk gefungeerd, de navigatie verzorgt tijdens de fietsritten, op het vlakke kopwerk gedaan samen met Jos, te gek voor woorden!!
Ja, wat blijft er dan nog over, eigenlijk heb ik alleen maar hoeven te fietsen!  
Wel heb ik tijdens de 618 km en de bijna 14500 geklommen (en gedaalde) hoogtemeters de nodige foto’s gemaakt, zie ook onze site daarvoor. Wim en Jos, nogmaals bedankt voor deze bijzonder geslaagde en gezellige fiets”vakantie” en ook voor het geduld tijdens mijn, soms te lange, fotoreportages!!!!!!!      
Leuk dat je dit fietsverhaal gelezen hebt! Groetjes, Wim, Jos en Jack.

Resumerend
15 juli, Andermatt-Furkapass(O)(2431m)-Grimselpass(Z)(2165m)-Sustenpass(W)(2224m)
121km / 3500hm

16 juli, Andermatt-Gotthardpass(N)(2105m)-Nufenenpass(O)(2478m)-Furkapass(W)(2431m)
108km / 3100hm

17 juli, Andermatt-Oberalppass(O)(2044m)-Lukmanierpass(N)(1972)-Lavorgo
110km / 1800hm

18 juli, Lavorgo-Gotthardpass(Z)(2105m)-Andermatt. (Verkasdag met auto Andermatt-Bludenz)
50km / 1500hm

19 juli, Bludenz-Silvrettapass(W+O gedeelte)(2036m)
111km / 1950hm

20 juli, Regen, regen, regen!

21 juli, Bludenz-Arlbergpass (W)(1795m)-Flexenpass(Z) (1773m)-Hochtannbergpass(O)(1685m)
118km / 2600hm Faschinajoch(N)(1486m)                                                                                                                                         ---------------------
                                                                                                                                                                                   Totaal 618km / 14450hm

naar begin vh verslag

naar "home"