Menu

pagina 2

van Jack Brockbernd

Fietsvakantie Mallorca 13 t/m 20 mei 2012

Dinsdag 15 mei, 2e fietsrit. (naar overzichtskaart 2)
Mijn gekneusde ribben moeten na het opstaan even de juiste positie vinden en dan gaat het wel weer.
Hetzelfde sextet gaat vandaag een toontje lager spelen met 140 km en maar (!) 1200 hm.
Ook vandaag is Wim onze dirigent die de richting aangeeft terwijl ik het tempo bepaal (!).
Lange rechte wegen, die eindeloos lijken, brengen ons via Las Palmeras, Capcorp, Sant Estanyol, La Rápita (kuststadje met haven) in Campos del Puerto.
Daar zigzaggen we doorheen en vinden de weg naar Felanitx waar we op het gezellige centrale pleintje een plaatsje vinden onder een grote parasol!
Bij de plaatselijke rijwielzaak laat Peter zijn slechte buitenband vervangen, dat fietst wel zo geruststellend!
Na rust, drank, repen, bollen en volle bidons weer op pad, de klim van de Puig Monistir de Sant Salvador, een terp in het verder vlakke landschap met bovenop het vernoemde klooster, staat op ons programma!
Via een binnenpad komen we op de weg die ons boven brengt, nou ja brengt, we moeten ons best doen om op 509 m te komen.
0496
Boven wacht een prachtig uitzicht van 360 graden, we zien een lapjesdeken van akkers, boom-en wijngaarden en ook de zee, die hier nog geen 10 km vandaan ligt.
Op het plateau staat het pompeuze strakke klooster met vlakbij een kolossaal Christusbeeld.
In het klooster zijn de primitieve kamers te huur waar vroeger de kloosterlingen verbleven, niemand van ons heeft behoefte om hier op in te gaan, we vinden ons hotel prima!
We raken aan de praat met toerfietsers uit Best, Olland en Gemonde, de voertaal op deze terp is niet Catalaans maar Brabants, zij zijn onderdak bij JdR waar Wim, Jozef, Wil (Kuijpers) en ik in 2007 verbleven.
We dalen en slaan linksaf naar Felanitx, de torens die vroeger de ommuring van dit oude stadje markeerde springen van deze kant in het oog.
We fietsen onder langs en slaan even verder de schitterende weg in naar Porreres.
Akkers met koren worden afgewisseld door wijngaarden, de witte wijn uit de omgeving van Felanitx is zeer beroemd, dat was vroeger en is dat, ook na de wijnluisplaag, nog steeds!
In Porreres gebruiken we op het plein voor de kerk de lunch, de salade en de spaghetti gaan er goed in, koffie en cola volgen dezelfde weg.
Na een klein uurtje (!) moeten we weer aan de bak en gaat het richting Montuiri, aan de wisselende snelheid is te merken dat het hier heuvelachtig is, soms moet ik even lossen maar in de daling kom ik weer bij!
Net voor Montuiri gaat het linksaf naar Randa, ook deze weg loopt weer behoorlijk op en af.
In dit stadje slaan we de klim in naar Monasterio de Cura, een klooster op 543 m hoogte, boven zie ik iedereen weer terug!
Vanaf de top heeft men een panoramisch uitzicht over de vruchtbare Pla-vlakte van Mallorca, het Tramuntana- gebergte bepaalt de horizon.
De kloosterling Ramón Llul schreef hier veel van zijn boeken, leerde en doceerde Arabisch, hier en op universiteiten, filisofeerde over wereldse en kerkelijke zaken, reisde naar vele landen en is zalig verklaard maar nog niet heilig!
Klooster, kapel en museum zijn te bezichtigen maar dat gaat ons te ver, dit verhaal over deze beroemde man waarschijnlijk ook!
Dus gaan we weer fietsen en slaan na een kwart afdaling een zijweg in, de bochten zijn krap en steil, hun aantal groot, echt een afdaling om van te kicken,wel attent blijven, de uitloop brengt ons terug in het stadje Randa.
Via een mooi smal landwegje gaat het naar Lluc Major en over een brede drukke weg naar ons hotel in Playa de Palma.
Onze kamers zijn toch wel comfortabeler dan die in het klooster Sant Salvador!
De rit was 145 km met 1300 hm. Ik voel me beter dan na de rit van gisteren!

naar rit 3 (pagina 3)

naar begin vh verslag