Menu

pagina 4

van Jack Brockbernd

Fietsvakantie Mallorca 13 t/m 20 mei 2012

Donderdag 17 mei, 4e fietsrit.(naar overzichtskaart 3)
Het Jura-trio, Jos, Wim en ik, van a.s. juli, gaan vandaag alleen op pad.
We fietsen dwars over Mallorca naar het meest noordoostelijke punt, naar Cabo Formentor met zijn beroemde vuurtoren.
De heenrit gaat via Algaida, Pina, Sineu, Sta.Margarita en langs de kust naar Port d’Alcúdia.
Het landschap is lichtglooiend, op de hoogste punten liggen de kleine stadjes met huisjes met rode daken rond de karakteristieke kerk, de akkers zijn begroeid met velerlei graansoorten, mooi laag zodat de verre uitkijk blijft!
In Port d’Alcúdia drinken we het bekende recept aangevuld met de bekende repen en bollen.
We hebben nu bijna 65 km gefietst, het is nog ongeveer 27 km naar de kaap.
Weer op de fiets komen we door het oude Alcúdia, vroeger Pollentia geheten.
Dit is de eerste stad die de Romeinen in 123 v.C. op Mallorca stichtte, we passeren de overblijfselen, een nederzetting en het amfitheater.
De robuuste stadsmuren rond de oude stad zijn later gebouwd.
De kustweg naar Puerto Pollenca gaat langs de gelijknamige baai die er prachtig bijligt, op de achtergrond de bergrug waar de weg doorheen loopt naar Cabo Formentor.
De zandstranden bij Port d’Alcúdia en Puerto de Pollenca zijn erg populair, het toerisme draaid hier op volle toeren! Eenmaal de baai voorbij begint het gedeelte waar we voor komen, de weg klimt 6 km omhoog naar het eerste uitkijkpunt, Mirador des Colomer.
Over een steile trap kom je op het hoogste punt waar je een prachtig uitzicht hebt over de grillige rotsachtige kust. Dan dalen we af en klimmen in de schaduw van de bebossing naar Fumet op 334 m.
De vuurtoren is nog steeds buiten zicht, wel zitten we al op de afdaling er naar toe, nog even geduld, na de laatste bocht naar links komt hij in beeld, een korte steile afdaling en dito klimmetje en we zijn er.
0596
Het uitzicht is schitterend, de rotskust met Caap de Catalunya brengen we in beeld, ook maakt een Zwitser, als ”bewijs” dat we hier geweest zijn, een foto van ons voor de vuurtoren!
Wij zijn niet de enige fietsers, maar weinigen zullen, zoals wij, van de zuidkust komen! Dan gaat de terugrit beginnen, nog ruim 90 km, de eerst 17 over dezelfde weg als heen, klimmen is nu afdalen en andersom!
De fraaie weg brengt ons terug in Puerto de Pollenca waar we rechtdoor gaan naar Pollenca.
In een buitenwijk houden we, in een smal straatje met smal terrasje, een koffiestop.
Dan gaat het door een mooie omgeving via Inca en Sencelles naar Son Ferriol.
Wim en Jos doen het kopwerk, vanaf Inca, met een harde landwaartse wind recht op kop, is dat hard werken, ik mag niet op kop komen en dat is maar beter ook!
Rond zes uur zijn we terug, een lange pittige rit van 185 km en 1800 hm, met veel moois, is weer geschiedenis! We drinken op het terras een “gran cervesa” en gaan dan zorgen dat we weer monter en fris aan het diner zitten. Het smaakt weer opperbest, de Rioja ook!  

naar rit 5 pagina 5

naar begin vh verslag