Menu

pagina 1

van Jack Brockbernd

Fiets-4 daagse in de Franse Vogezen van 6 t/m 9 juli 2013, met Jos vd Boogaard, Wim Prüst en Jack Brockbernd

Zaterdag 6 juli, heenreis. (rit 1 zie kaart 1)

Zaterdag om 5.30 u. vertrokken naar La Bresse in de Vogezen voor een korte en intensieve fietsvakantie. Na een filevrije rit zitten we om 12.30 u. al op de fiets voor het eerste rondje, genaamd Le Bonhomme 88. Meteen vanuit La Bresse start de klim van de eerste col, de Col de Grosse Pierrre, 320 hm klimmen naar 955 m.
4107
Het is wel even wennen, 6 weken geleden in de Ardennen mijn laatste hoogtemeters gemaakt! Boven bij het collenbord zet een Fransman ons samen op de foto als start van vier dagen fietsen! We dalen en klimmen dan 50 hm om de Col du Haute de la Cote (bijna)cadeau te krijgen, de naam is langer de klim! Dan duiken we een lange en brede afdaling in die ons op 800 m in Xonrupt-Longemer brengt. Even voorbij dit stadje slaan we een zijwegje in waar we met 170 hm over Col du Sourceneux klimmen. Na enkele km's zijn we  weer op de brede doorgaande weg die we linksaf verlaten. Dan krijgt Jos het op z'n heupen en brengt ons, licht afdalend, met 35 km/h heel rap in het stadje Fraize. De roep om koffie wordt steeds luider, 5 km verder, in Plainfaing vinden we een in de zon liggend terras. Het weer is om te zoenen, ongeveer 23 ºC, schitterend weer om een beetje rond te karren! Na koffie, cola en wat versnaperingen gaan we weer doen waar we voor gekomen zijn. Na enkele km's verlaten we de drukke doorgaande weg. Dan is het  “echt” klimmen geblazen, de steilheid tussen 8 tot 14 %, gecombineerd met een minder goed wegdek, vergt het uiterste. Jos en Wim klimmen toch wat makkelijker, dat is goed te zien, niet dat ze het fluitend doen, (wie weet!) maar verschil is er. Het smalle wegje brengt ons op de Col de Bonhomme (949 m), daarvoor hebben we 470 hm moeten overwinnen, een hele klus!! Dan slaan we rechtsaf de Route de Crêtes in. We volgen nu een gedeelte van de weg die tijdens de Eerste Wereldoorlog voor militaire doeleinden is aangelegd. Via, Col de Louchbach (978 m), ), Col de Calvaire (1134 m), afdaling naar 680 m en de 375 hm naar de Collet du Lac Vert, komen we op de Col de la Schlucht (1135), deze laatst is nu (bijna) een formaliteit.  We slaan rechtsaf, klimmen een paar meter tot het tunneltje Roche du Diable (geen duivel te zien!) en vallen dan als een baksteen naar het Lac de Longemer. Lange, brede en verkeersarme afdaling, we horen alleen het zingen van de bandjes! Aan het meer komen we terecht in een toeristische heksenketel, morgen start hier een triatlon waarvan de voorbereidingen in volle gang zijn. Na de traditonele koffiecola en ook nog een flensje kan het wel weer.
4113 Langs Lac(je) de Retournemer gaat het over de Col des Feignes, die brengt ons met 280 hm op 954 m, waarna de verdiende afdaling volgt naar ons hotel in la Bresse. Na de, in gebruikelijke volgorde, noodzakelijke opknapbeurt, gaat het culinaire diner met een pilsje (Jos sans alcohol) er in als koek!! (De rit was 91 km en 1650 hm)


naar rit 2 (pagina 2)

naar begin vh verslag