Menu

pagina 3

van Jack Brockbernd

Maandag 29 april
De “slechte” weergoden hebben het voor het zeggen, ze zorgen voor een constante waterval, ze hebben er lol in ons er mee te plagen! Bijna iedereen is later aan het ontbijt, de meesten hebben vanmorgen eerst naar buiten gekeken en zich nog eens lekker omgedraaid. Ook blijven we wat langer zitten kletsen om de tijd te vullen en gaan daarmee in de recreatieruimte verder. Discussies over routekenners, met en zonder GPS, (richt)snelheid, etc, we laten alles nog eens de revue passeren, we hebben anders toch niks te doen! Humor voert de boventoon, we zijn tenslotte met (fiets)vakantie, al zou je dat niet zeggen! Ook worden de puzzel-en leesboekjes voor de dag gehaald, zo halen we het diner. Ondanks dat onze inspanningen vandaag (z)onder niveau waren was dit aan tafel niet te zien, soep, diverse schotels, allerlei toetjes, ijs, elk pondje ging door het mondje,dus voor morgen maar wat extra (kilo)meters! Dat de  weersvoorspellingen voor morgen beter zijn geeft de fietser moed, hopelijk kunnen we met mooi weer de bergen in.

Dinsdag 30 april (rit 3 zie kaart 2)
Vannacht heeft het nog geregend, de straten zijn nog behoorlijk nat. Het besluit wordt genomen om een half uur later te starten, dus om tien uur. Aan het ontbijt is de stemming uitgelaten, groepjes worden geformeerd, routes gekozen en kaartjes bekeken, GPS-en ingesteld, wat een bedrijvigheid, geen genatafel (mooi woord hè), iedereen schijnt nog wat aan z’n fiets te moeten doen!
En ja hoor, alleman (sorry Hannie) staat om tien uur klaar, het startschot klinkt, we gaan op pad! Wij zijn met vijf personen en wel, Jos, Paul, Jozef, Gordon en ik, Jack, aangenaam!
3165
We hebben democratisch gekozen voor de rit Mont-ral, 121 km en 1875 hm volgens onze routemap. Over wat drukke wegen komen we via Reus na ongeveer 30 km bij de afslag naar L’Albiol, hier begint de beklimming het Sierra de la Mussara in, de hoogste top van dit gebergte is 1057 m, maar wij komen op 972m. Jos, Jozef en Paul fietsen al snel van me weg, Gordon wil niets forceren, toch al dapper dat hij met ons meegaat. Door de jaren heen heb ik geleerd (!)te klimmen, dus niet meegaan met het vernoemde trio, rustig starten, hogerop zie ik wel. De klim naar het bergdorpje L’Albiol is 10,5 km. Al snel zie ik niemand meer en dat blijft de eerst 8 km, dan krijg ik Jozef in beeld, die heeft moeten lossen. Tergend langzaam kom ik dichterbij, wisselend is het gat een gaatje en dan sluit ik aan. Maar niet voor lang. Jozef schakelt een tandje bij en dan is het, zeg maar dag met je handje, tot ziens in L’Albiol. Daar zijn ondertussen Jos en Paul gearriveerd, even later Jozef en dan ik op een honderd meter.
Het is een heerlijk rustpunt met een goed zittend 4-persoons bankje met mooi uitzicht het dal in. Als ook Gordon op karakter binnen komt ga ik wat foto’s maken en neemt hij mijn plaatsje op de bank in. Repen, krentenbollen en vloeibare doping vinden hun weg en nadat ook Gordon wat gerust heeft gaat de beklimming verder. Het is nog rond de 200 hm naar het hoogste punt op 972 m. Voltallig gaan we de afdaling in, slaan rechtsaf naar Mont-ral en dalen verder de meanderende weg af het dal in. In volle vaart passeren we een burchtruïne en dan is het feest over en begint de steile klim naar het bergdorpje.
3170 Daar gaan we koffiedrinken, het adres is voor Jozef, Jos en mij een weerzien na 3 jaar, Wim en Frank waren er toen ook bij, toen buiten op het terras, nu warm binnen. Voor Paul is alles vreemd, natuurlijk niet alleen dit cafétje, maar de hele entourage rond deze fietsvakantie is een nieuwe ervaring voor hem! We drinken samen 10 koppen koffie en vervolgen dan deze fietsrit naar Capafonts.
3180
Een schitterende afdaling brengt ons daar. Terwijl ik wat foto’s maak passeren Paul, Jozef en Gordon. Met die laatste fiets ik omhoog het dorpje langs. Dan beginnen we aan een lange gelijkmatige klim terug de Sierra de la Mussara in waar we eerder uit afgedaald zijn naar Mont-ral. We zien rechts de bergdorpjes la Febró en Alboll liggen en komen genietend van de klim, landschap en natuur terecht op de Coll d’Arforja (641 m). Als een TGV dalen we af naar Les Borges del Camp.
3189
Dit traject hebben Jos, Paul en ik afgelopen zondag geklommen in mist, regen en kou, de omstandigheden zijn nu veel beter! Het laatste stuk naar de kust is een makkie, licht afdalend komen we via Riudoms in Cambrils. De rit was 127 km met 2030 hm.

Na het weer overvloedige diner een “clubborrel” in clubgebouw EL GARBEN aan de overkant waar het niet erg stil was!

naar rit 4 (pagina 4)

naar begin vh verslag